Dim sum: Chinese traktaties

Samenvatting Artikel

Dim sum

Dim sum

Dim sum is een traditioneel Chinees gerecht dat eigenlijk uit meerdere kleine gerechten bestaat. Het zijn voornamelijk kleine gerechtjes die of gefrituurd of gestoomd zijn. De naam dim sum is afgeleid vanuit het Kantonees. Vroeger kregen de soldaten van China kleine snacks die zij dim sum noemden. Men weet niet zeker of dit verhaal helemaal waar is, maar het is de meest geaccepteerde theorie van het ontstaan van dim sum. zijn voornamelijk kleine gerechtjes die of gefrituurd of gestoomd zijn. De naam dim sum is afgeleid vanuit het Kantonees. Vroeger kregen de soldaten van China kleine snacks die zij dim sum noemden. Men weet niet zeker of dit verhaal helemaal waar is, maar het is de meest geaccepteerde theorie van het ontstaan van dim sum. 

De verschillende kleine hapjes worden vaak met het drinken van thee gecombineerd. Je kunt dim sum dan ook wel zien als een soort van high tea. Het wordt dan meestal als lunch of middagsnack gegeten. In dit artikel lees je meer over dim sum en ontdek je wat voor verschillende soorten dim sum er zijn. 

Dim sum is heel gezond 

Dim sum is al een heel oud principe, maar het werd pas echt populair toen het werd geïntroduceerd in de theehuizen van Guangzhou. Het werd voorheen voornamelijk door arbeiders gegeten, maar later werd het pas echt populair toen reizigers de gerechten ontdekten. De eigenaren van de theehuizen wisten dat thee goed is voor je metabolisme, dus begonnen ze naast de thee ook kleine gerechten te serveren. Deze kleine gerechten waren dim sum. 

Doordat je telkens kleine gerechten eet zal je sneller het gevoel krijgen dat je vol zit. Je zult dus niet te snel te veel eten als je dim sum eet. Daarnaast is thee gezond en goed voor je metabolisme. Deze combinatie zorgt ervoor dat dim sum heel erg gezond is ten opzichte van andere gerechten. 

Wat voor dim sum gerechten zijn er?

Er zijn veel verschillende dim sum gerechten. Hieronder staan een paar van de bekendste en populairste gerechten uitgelicht:

  • Garnalen dumplings: zoals de naam al doet vermoeden zijn deze dumplings gevuld met garnalen.
  • Soep dumplings: deze dumplings lijken op soep omdat ze met bouillon zijn gevuld. Daarnaast bestaat de vulling uit varkens- of kippenvlees. Let op dat je niet je mond verbrandt aan de hete bouillon. 
  • Shumai: bij shumai is de vulling open, het lijkt op een soort van cup. De binnenkant kan dan makkelijk met verschillende soorten vlees worden gevuld. 
  • Kippenklauwen: dit is een echte delicatesse onder de dim sum. Veel mensen zullen misschien schrikken van de naam, maar het is een echte klassieker die overheerlijk is wanneer deze in zoete saus wordt bereid. 

Hierboven staan een aantal bekende dim sum gerechten sommeert. Uiteraard zijn er nog honderden verschillende gerechten. Natuurlijk hoeft dim sum niet alleen als brunch of lunch te worden gegeten. Het komt ook vaak voor dat dim sum bij het diner wordt gegeten. 

De gebruiken bij dim sum

Als je eenmaal aan dim sum begint, dan is het ook leuk om de traditionele gebruiken te volgen. Ten eerste dien je een theesoort te kiezen voordat je begint met het bestellen van de gerechten. Degene die het dichtst bij de theepot zit, dient voor alle gasten thee in te schenken, waarbij hij zijn eigen glas pas als laatste mag vullen. Vervolgens mag je op een kaart aankruisen welke gerechten je graag zou willen eten. Wij raden je aan om met iemand samen dim sum te bestellen als je dit nog nooit hebt gedaan. 

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis