De voordelen van kurkuma voor de gezondheid

Samenvatting Artikel

Turmeric

Kurkuma is een kruid dat veel wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het is een belangrijk ingrediënt in veel gerechten en wordt vaak gebruikt als kleurstof. In deze tekst gaan we in op de voordelen van kurkuma voor de gezondheid en hoe het kan worden gebruikt.

Wat is kurkuma? 

Kurkuma is een kruid dat afkomstig is uit India en wordt ook wel geelwortel genoemd. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Je kunt Kurkuma kopen in de winkel of online. 

Ontstekingsremmende eigenschappen 

Een van de belangrijkste voordelen van kurkuma is de ontstekingsremmende eigenschappen. Het bevat een verbinding genaamd curcumine, die kan helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen van aandoeningen zoals artritis, diabetes en hartziekten.

Antioxidant eigenschappen

Kurkuma is ook rijk aan antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die kunnen leiden tot oxidatieve stress en ziekten. Door het consumeren van kurkuma kan het lichaam worden beschermd tegen deze schadelijke stoffen.

Verbetering van de hersenfunctie 

Kurkuma kan ook helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie. Het kan helpen bij het verhogen van de productie van een hormoon genaamd BDNF, wat kan leiden tot een verbeterde hersenfunctie en vermindering van het risico op hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Verbetering van de spijsvertering 

Kurkuma kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van maagklachten. Het kan helpen bij het verminderen van gas en opgeblazen gevoel, en kan ook helpen bij het verminderen van symptomen van maagzweren.

Gebruik van kurkuma 

Kurkuma kan worden gebruikt als specerij in gerechten zoals curry’s en soepen. Het kan ook worden gebruikt om kurkuma thee te maken door een theelepel kurkuma te mengen met heet water en eventueel wat honing toe te voegen voor een zoete smaak. Je kunt de benodigdheden voor de Thee bestellen online. Kurkuma supplementen zijn ook beschikbaar als tabletten en capsules, maar het is altijd het beste om eerst met een arts te overleggen voordat je deze supplementen gaat gebruiken.

Kurkuma is een kruid met vele gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen. Het kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie, het verminderen van maagklachten en het beschermen tegen ziekten. Kurkuma kan worden gebruikt als specerij in gerechten of als thee worden gedronken. Kurkuma supplementen zijn ook beschikbaar, maar het is belangrijk om dit eerst met de arts te overleggen. 

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis