De perfecte minisnack op jouw borrelplank

Samenvatting Artikel

Minisnack feature image 01

Ben je van plan binnenkort een groep familieleden of vrienden uit te nodigen voor een middagje of avond gezellig borrelen? Of ben je de uitbater of eigenaar van een horecazaak? In deze beide situaties geldt dat een borrelplank met minisnacks op z’n plaats is. Een schaal met deze snacks doet het namelijk nog altijd enorm goed bij gelegenheden waar gezellig wat wordt gedronken. Wat nu eigenlijk de perfecte minisnack voor op jouw borrelplank is? Daarover wordt meer duidelijk in de volgende alinea.

Voorbeelden van geschikte en populaire minisnacks

Laten we vooropstellen: smaken verschillen en dus kan het per persoon verschillen welke snack als favoriet wordt aangewezen. Evenwel doen de volgende snacks het traditioneel erg goed bij de meeste mensen:

 • Bitterballen: wanneer we het hebben over minisnacks voor op een borrelplank, dan denkt men al snel aan bitterballen. Traditioneel gezien hebben bitterballen een vulling van rundvleesragout. Tegenwoordig zijn er meer varianten beschikbaar, waarvan vooral kaasbitterballen (bijvoorbeeld met Old Amsterdam kaas) populair zijn. Hoe dan ook, bitterballen zijn onder een breed deel van de bevolking geliefd en passen bij bijna alle soorten drankjes.
 • Kipnuggets: dit zijn snacks met een redelijk krokante korst die om een vulling van kipfilet heen zit. In nuggets van goede kwaliteit blijft de originele kipsmaak natuurlijk zo goed mogelijk behouden.
 • Over kip gesproken: kleine kipkluifjes zijn voor een borrelplank ook uitermate geschikt. Moet er daadwerkelijk gekloven worden, serveer je er dan ook servetten of keukenpapier bij?
 • Mensen die fan zijn van een uitgesproken hartige (vlees)smaak, die kun je behalve met kipkluifjes ook verblijden met gehaktballetjes en mini-frikandellen. Laatstgenoemde smaken in principe hetzelfde als ‘echte’ frikandellen, terwijl gehaktballetjes als minisnacks verrassend smaakvol of zelfs licht pittig kunnen zijn.
 • Zoals je misschien weet zijn kleine hapjes in talrijke Aziatische culturen ook razend populair. Wie één of meerdere mooie borrelplanken wil samenstellen kan daar dan ook van gebruikmaken. Te denken valt dan vooral aan miniloempia’s, bamihapjes, nasiballetjes en wan tan.
 • Tenslotte is het raadzaam mensen ook opties zonder vlees te geven. Goede voorbeelden van vleesloze minisnacks zijn uienringen, bamiballetjes, nasihapjes, sommige soorten loempia’s en de al eerder genoemde kaasbitterballen.

Wie het moeilijk vindt om een keuze te maken en het liefst verschillende snacks in huis haalt, zou er goed aan doen om op zoek te gaan naar mixverpakkingen, dit kan in de supermarkt of bij de groothandel snacks. Dit zijn verpakkingen waar diverse minisnacks in zitten. Er zijn snackmixen verkrijgbaar tot wel twaalf verschillende snacks in één verpakking. Maak je daarvan gebruik, dan weet je zeker dat de favoriete hapjes van iedereen ertussen zitten.

Op de juiste wijze frituren: zo doe je dat

Ondanks dat er de laatste jaren steeds meer snacks zijn verschenen die je met de oven of airfryer kunt verwarmen, blijven velen van mening dat de friteuse het meest geschikt blijft om minisnacks mee te verhitten. Is dit ook jouw voornemen, neem dan wel de volgende adviezen in acht:

 • Vul de frituurpan voor ongeveer de helft met frituurolie.
 • Stel de temperatuur in op rond de 175 graden. Warmer leidt tot te krokante korsten, en op lagere temperaturen frituren resulteert in meer vetopname door de snacks.
 • Haal om spetteren tegen te gaan vocht resten van de te frituren snacks.
 • Doe niet te veel snacks tegelijk in de pan.
 • Vervang de olie als het er donkerder of minder vloeibaar uitziet dan toen de olie nog nieuw was. Meestal is dit na zo’n vijf tot zeven keer frituren.

Recente blog artikelen

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren

Competenties en Vaardigheden voor een Amateurkok

Dim Sum recepten met vis