De lekkerste soorten sushi

Samenvatting Artikel

De lekkerste soorten sushi feature image 01

Wat zijn de lekkerste soorten sushi? Ontdek het hier!

Ben jij benieuwd wat de lekkerste soorten sushi zijn? Sushi is er in diverse soorten en maten. Hierdoor kan de keuze soms best lastig zijn. Daarom hebben wij voor je op een rijtje gezet welke soorten sushi er zoal zijn en kom je erachter welke sushi wij het lekkerst vinden. Lees snel verder en ontdek de lekkerste soorten sushi.

Maki

Maki is een van de bekendste soorten sushi. Deze sushi bestaat doorgaans uit één ingrediënt aan de binnenkant. Daaromheen bevindt zich de rijst. Om de sushi zit een buitenkant van zeewier. Dit zeewier noemt men ook wel ‘nori’. De ingrediënten voor de buitenkant worden gemaakt van ei, komkommer, avocado, krab, tonijn of zalm. Middels een bamboe-mat wordt de sushi opgerold tot een rol van ongeveer 3 centimeter. Vervolgens wordt de rol in 4 tot 8 kleine stukjes gesneden. Zo ontstaat maki. 

Voorbeeld Maki

Uramaki

Je hebt ook uramaki. Uramaki wordt het meest besteld in restaurants en staat ook wel bekend als een ‘inside-out sushi’. Dit komt doordat de stukjes hierbij binnenstebuiten gekeerd zijn. De sushi bestaat uit zeewier en sushirijst. Hierbij zit het zeewier aan de binnenkant van de sushi. De rijst aan de buitenkant wordt met kuit of sesamzaad afgewerkt. De sushi ziet er hierdoor erg kleurrijk uit. De sushi bevat diverse soorten ingrediënten en kent meerdere combinaties. Dit maakt het ook zo’n lekkere en gevarieerde sushi. Ook is er voor ieders smaak wel wat te vinden.

Nigiri

Nigiri is tevens enorm populair. Hierbij wordt een plak rauwe vis op een bed van rijst geserveerd. Deze sushi heeft een topping van rauwe vis en ook hierbij zijn weer diverse combinaties mogelijk. Nigiri sushi wordt doorgaans besteld met tonijn of zalm, maar er zijn ook meer speciale combinaties. Denk bijvoorbeeld aan nigiri met rauwe zeebaars of makreel. Deze sushi eet je in een hap op. En dat is trouwens makkelijker gezegd dan gedaan, want deze sushi is toch flink wat groter.

Sashimi

Sashimi is een meer simpele sushi. Deze sushi neemt iets minder tijd in beslag bij het bereiden. Om sashimi te maken, snijd je rauwe vis met een scherp mes in dunne plakjes. De meest geserveerde en lekkerste sashimi’s zijn die met tonijn en zalm. Het gerecht wordt doorgaans met een garnering van van zeewier geserveerd of met een lekkere salade.

Temaki

Ook temaki is een zeer lekkere sushi en is te herkennen aan het kegelvormige uiterlijk. Deze sushi wordt met diverse ingrediënten gevuld. Bij deze sushi draait het om een mooie presentatie. Hiervoor is de vulling vanaf de bovenkant duidelijk zichtbaar. Zo zie je wat voor soort sushi erin zit en het ziet er ook nog eens prachtig uit op het bord. Bij temaki is zeewier het hoofdingrediënt. Hier is de sushi ingerold. De zeewierbladeren worden met diverse ingrediënten gevuld. Denk bijvoorbeeld aan temaki met een vulling van komkommer, pittige zalm tartaar en avocado. Temaki wordt bovendien met de hand gegeten in plaats van met stokjes, zoals bij de andere sushi wel het geval is.

Gunkan

Gunkan is een minder bekende sushi soort, maar is zeker de moeite waard om te proberen. Deze sushi is een combinatie tussen de soorten nigiri en maki, maar de gunkan staat voornamelijk bekend om zijn vorm. Dat is namelijk een bootvorm. De rijst kneed je in een bootvorm en daaromheen zit een hoge reep nori. Voor de rest is wordt de gunkan gevuld met diverse ingrediënten, zoals: tobiko eitjes, avocado, zalm of zeewiersalade. 

Weet jij al welke lekkere sushi jij gaat proberen?

Recente blog artikelen

Test je bierkennis met deze lekkere speciaalbieren

Zo kies je de perfecte koffie voor ieder moment

Etentje? Zo kies je de juiste wijn!

De lekkerste dim sum brunch

Bitterballen en kroketten het hele jaar door

Zomerse bieren