Bitterballen zijn een bekende party snack die door veel mensen worden geliefd. De naam “bitter” is afgeleid van het gelijknamige alcoholische drankje waar de bitterbal naar is vernoemd. De naam zegt dus niks over de smaak, want een bitterbal smaakt absoluut niet bitter. De bitterbal is namelijk een overheerlijk hartig hapje. Vaak wordt de bitterbal geserveerd met andere snacks zoals de frikandel en loempia. Tezamen vormen zij een bittergarnituur, wat dus is vernoemt naar de bitterbal. In dit artikel leggen wij je alles uit dat je moet weten over de bitterbal.
Geschiedenis van bitterballen
De geschiedenis van de bitterbal dateert al uit de Romeinse tijd. Toen bijna heel Europa was bezet door de Romeinen leefde er een volk in de Betuwe dat broodballetjes maakte. Deze balletjes legden zij vervolgens op het vuur waardoor een krokant laagje ontstond. Echter, dit was nog niet de bitterbal zoals wij die kennen. Tijdens de Spaanse overheersing werden diverse soorten vlees en vis in brood verwikkeld en vervolgens gefrituurd. Dit was de zogenoemde broodragout. Dit begon al op de bitterbal te lijken, maar de bitterbal zoals wij die kennen werd pas geïntroduceerd in het Franse tijdperk. Zij slaagden erin om ragout omwikkeld met paneermeel te frituren, en zo was de bitterbal geboren.
Waar wordt een bitterbal van gemaakt?
Een kroket en bitterbal zijn in principe hetzelfde, de bitterbal kan worden gezien als een kleinere variant van de kroket. De binnenkant is meestal gevuld met rundvlees, maar tegenwoordig zijn er ook vegetarische bitterballen in de omloop. De basis van elke bitterbal bestaat uit ragout dat wordt gemengd met boter en bloem. Vervolgens wordt het vlees in de ragout vermengd waarna het in paneermeel kan worden ingelegd. Vervolgens kan men dit mengsel tot een mooi figuur kneden waarna het kan worden gefrituurd.
Hoe maak je een bitterbal klaar?
Een echte bitterbal wordt traditioneel in de frituur bereid. Zorg ervoor dat je een goede frituurpan hebt en verwarm deze tot 180°C. Vervolgens stop je de bitterballen in de frituur totdat deze een mooie goudbruine kleur hebben. Het zal ongeveer 10 minuten duren voordat je deze goudbruine kleur bereikt.
Frituren is natuurlijk wel een vrij ongezonde manier om bitterballen klaar te maken. Daarom zijn er tegenwoordig ook speciale bitterballen die in de oven of airfryer kunnen worden klaargemaakt. Doe de rundvlees bitterballen bijvoorbeeld in de airfryer voor 8 minuten op 200°C en je krijgt lekkere en krokante bitterballen. In principe zou de smaak van de bitterballen ongeveer gelijk moeten zijn. De samenstelling van de bitterbal is namelijk zo gemodificeerd dat hij dezelfde smaak als uit de frituur zou moeten hebben.
Hoe ziet een echte bitterbal eruit?
Een losse bitterbal zul je zelden tegenkomen. Vaak zijn bitterballen onderdeel van een bittergarnituur met meerdere snacks, of je krijgt een schaal met alleen maar bitterballen geserveerd. Gemiddeld weegt een bitterbal ongeveer 20 gram, daarnaast heeft een bitterbal een doorsnede van ongeveer 4 centimeter. De kleur kan variëren, maar de ideale bitterbal heeft een goudbruine kleur.
Leuke weetjes over de bitterbal
- De naam bitterbal is afgeleid van het alcoholische drankje “bitter”, de naam zegt dus niks over de smaak.
- Bitterballen worden ook in België, Indonesië en Suriname gegeten.
- Een bitterbal wordt traditioneel in zijn geheel in de mond gestopt.
- Bitterballen komen oorspronkelijk uit Spanje.
Ook trek in een bitterbal gekregen?
Het is nu tijd dat jij zelf lekker van bitterballen gaat genieten. Ga lekker naar de snackbar voor wat bitterballen of haal een zakje bij de supermarkt. Wil je meer weten over eten en de ontwikkelingen rondom voeding? Houd dan Startup24 in de gaten!